سال نو – کوزه نو
ایرانیان در شب چهارشنبه سوری کوزههای سفالی کهنه را بالای بام خانه برده،
بهزیر افکنده و آنها را میشکستند و کوزهٔ نویی را جایگزین میساختند.
که این رسم اکنون نیز در برخی از مناطق ایران معمول است
و بر این باورند که در طول سال بلاها و قضاهای بد
در کوزه متراکم میگردد که با شکستن کوزه، آن بلاها دور خواهد شد.
آجیل مشگلگشای، چهارشنبه سوری
در گذشته پس ار پایان آتشافروزی،
اهل خانه و خویشاوندان گرد هم میآمدند
و آخرین دانههای نباتی مانند: تخم هندوانه، تخم کدو، پسته، فندق، بادام، نخود، تخم خربزه، گندم و شاهدانه را که
از ذخیره زمستان باقی مانده بود،
روی آتش مقدس بو داده و با نمک تبرک میکردند و میخوردند.
آنان بر این باور بودند که هر کس از این معجون بخورد،
سبت به افراد دیگر مهربانتر میگردد و کینه و رشک از وی دور میگردد.
امروزه اصطلاح نمکگیرشدن و نان و نمک کسی را خوردن و در حق وی خیانت نورزیدن،
از همین باور سرچشمه گرفتهاست.